Photo: Linda Fagerli Sæthren
Jeg har formidlet sjakk fulltid siden 2014. For det meste underviser jeg enkeltelever og besøker sjakklubber på kvelder og helger. Jeg er forresten medlem av Oslo-klubben Stjernen, som har mange turneringstilbud for både ferske og erfarne spillere.
Noen av mine juniorelever er blant de beste i sine årsklasser. Mine voksne elever spenner fra noen svært ivrige og lærenemme ferske spillere til sterke klubbspillere. Jeg er også glad for at flere av mine voksne elever er kvinner som startet i voksen alder.
Jeg spiller aktivt turneringssjakk, og har representert Norge i 35 år. Jeg har over 140 landslagspartier på 13 OL og 4 EM.
Noe av det mest takknemlige med å trene en interessert sjakkspiller, er å se hvordan hun eller han utvikler forståelse og, ikke minst, selvforståelsen. Det er målbart at ratingen øker, men god trening gir også vekst på mange andre områder av livet. Alle møter vi utfordringer som er vanskelige å vinne over, og jeg hjelper eleven til å definere hva problemet er akkurat nå. Jeg foreslår metoder for hvordan man skal trene for å løse det og jeg gir tips til arbeid hjemme (lekser!). Jeg svarer på spørsmål og mail mellom treningene, så de som rekker det kan jobbe daglig med egen utvikling.
Det jeg virkelig digger, er når vi har jobbet med spesifikke forberedelser mot en spiller, og eleven min får inn preppen, nailer fortsettelsen og gliser på neste trening over mestringsfølelsen det ga.
NSF utnevnte meg til æresmedlem i 2021. Jeg mottok i 2015 NSFs hederstegn i gull og var en stolt mottager av USFs hederstegn i gull i 2009.
I tillegg til ren undervisning, så har jeg alltid likt å arbeide med formidling. Jeg har laget en videoserie for Sjakk & Samfunn sitt integreringsprosjekt. Første video finner du her.
Jeg bygget opp forbundenes instruktørkurs på NTG i 2015 og 2016. Jeg var en del av den harde kjernen av foredragsholdere på forrige generasjon slike kurs for 10-15 år siden rundt om i hele landet og for over tyve år siden startet jeg Jentebrigaden som inspirerte til økt aktivitet og trening blant jentene i norsk sjakk.
Jeg driver faktisk ikke bare med sjakk. Som voksen oppdaget jeg karate som en sosial, engasjerende og utfordrende treningsform, og jeg trives veldig godt i Tsunami Karate Holmlia der jeg nå har rukket å få brunt belte, 1. kyu.
Ellers bruker jeg litt tid på å snekre og arbeide i huset vårt, og på hagen der etterhvert færre planter dør.
Hva vi gjør tilpasses nivå, alder og antall deltagere. Det kan for eksempel være å se på en åpning, spille Kahoot, gå gjennom spennende partier, eller arrangere oppgavestafett eller se på partiene dere har spilt. Og så er jeg glad i å spille simultan.