Sheilas sjakkskole

Sjakktrening for alle nivåer

Videoer kan nå sees på iPad og telefon

iPader vil gjerne ha videoer i mindre deler. Vi måtte lære oss å mate dem på riktig måte før de større videoene kunne spilles av. Nå skal alle videoer fungere på iPad og telefon :-) Si fra om det ikke er tilfelle!

Les mer

Nytt: Direkte import av partiet ditt fra lichess, åpningsutforsker og tablebase med 7 brikker

Nå kan du raskt laste inn partiet ditt fra lichess, og både analysere åpningen og sluttspillet med sterke verktøy.

Les mer

Over 600 nye visualiseringstaktikker

Maxim har generert nye visualiseringsoppgaver. Tidligere har vi kun hatt matt i 1 eller matt i 2. Nå kan du løse en ny type! De er basert på taktikkene våre, men siden visualisering er langt hardere, så har vi hevet dem to nivåer fra det opprinnelige nivået. Da har vi fått to nye vanskelighetsgrader. HODEPINE og MARERITT.

Les mer

Det er god trening å lage oppgaver

Å lage en god sjakkoppgave er langt mer tidkrevende enn å løse en. Du må bruke det du har lært om taktiske tema og du må skape en løsning. Det er faktisk vanskeligere enn å finne ut av noen andre sine oppgaver.
Du må sjekke om oppgaven din inneholder flere løsninger, kanskje så mange at det faktisk ikke er en god oppgave. Du må også tenke på hvordan det er for andre å løse oppgaven. Ligner den for mye på de oppgavene som mange har løst allerede? Skal du gjøre oppgaven mindre åpenbar ved å for eksempel legge inn en del brikker som ikke brukes i løsningen?
Et par tips om du nå ble gira på å lage sjakkoppgaver:
Kanskje du har sett et historisk parti som ble avgjort på en finurlig måte? Da kan du lage en oppgave med en vri på partiet. Eller du har sett en studie eller en retrogradoppgave som inspirerer deg til å lage ditt eget problem. Start med de viktigste brikkene og 1-2 tema og bygg opp stillingen med flere brikker og taktiske temaer.

Om du lager en oppgave du er fornøyd med, så vil jeg gjerne legge den inn blant oppgavene jeg har på siden min. Og den blir selvfølgelig også dagens oppgave :-D


Dagens matt i 3 er laget av Theodor Henriksen. Jeg liker at diagonaler er et gjentagende tema i oppgaven. Flere hint får du ikke ;-)  Theodor har akkurat begynt å trene med gruppa til Innlandet sitt regionprosjekt som er en del av Flere mot sjakktoppen. Jeg er så heldig at jeg får arbeide både med Flere mot sjakktoppen og med regionsprosjektet til Innlandet.

I morgen får du se en oppgave av Emthe Solskinnsbakk som jeg har trent med en stund. Vi har blant annet sett på retrogradoppgaver, og hun lagde et helt sett med oppgaver som jeg allerede har gitt til flere andre elever. Retrogradoppgaver er god trening i å tenke utenfor boksen.

Har du spilt noen oppgaver? :-D


Nå har lichess gitt deg muligheten til å sjekke om noen av dine egne partier har blitt til oppgaver på serveren deres.
Jeg har lenge planlagt det her på SjakkSheila også, og det kommer en gang i løpet av våren når IT-avdelingen er litt mindre opptatt av andre oppgaver ;-)
I mellomtiden kan du sjekke om du klarer å løse dine egne partier og søke på brukernavn til de du kjenner.

Her er alle oppgavene til den norske stormesteren Frode Urkedal, for eksempel:
https://lichess.org/training/of-player?name=urkis