Det er god trening å lage oppgaver
Å lage en god sjakkoppgave er langt mer tidkrevende enn å løse en. Du må bruke det du har lært om taktiske tema og du må skape en løsning. Det er faktisk vanskeligere enn å finne ut av noen andre sine oppgaver.
Du må sjekke om oppgaven din inneholder flere løsninger, kanskje så mange at det faktisk ikke er en god oppgave. Du må også tenke på hvordan det er for andre å løse oppgaven. Ligner den for mye på de oppgavene som mange har løst allerede? Skal du gjøre oppgaven mindre åpenbar ved å for eksempel legge inn en del brikker som ikke brukes i løsningen?
Et par tips om du nå ble gira på å lage sjakkoppgaver:
Kanskje du har sett et historisk parti som ble avgjort på en finurlig måte? Da kan du lage en oppgave med en vri på partiet. Eller du har sett en studie eller en retrogradoppgave som inspirerer deg til å lage ditt eget problem. Start med de viktigste brikkene og 1-2 tema og bygg opp stillingen med flere brikker og taktiske temaer.
Om du lager en oppgave du er fornøyd med, så vil jeg gjerne legge den inn blant oppgavene jeg har på siden min. Og den blir selvfølgelig også dagens oppgave :-D
Dagens matt i 3 er laget av
Theodor Henriksen. Jeg liker at diagonaler er et gjentagende tema i oppgaven. Flere hint får du ikke ;-) Theodor har akkurat begynt å trene med gruppa til Innlandet sitt regionprosjekt som er en del av
Flere mot sjakktoppen. Jeg er så heldig at jeg får arbeide både med Flere mot sjakktoppen og med regionsprosjektet til Innlandet.
I morgen får du se en oppgave av
Emthe Solskinnsbakk som jeg har trent med en stund. Vi har blant annet sett på retrogradoppgaver, og hun lagde et helt sett med oppgaver som jeg allerede har gitt til flere andre elever. Retrogradoppgaver er god trening i å tenke utenfor boksen.
Kategorier: Trening, Oppgaver
Tilgjengelig for: alle
Skrevet av Sheila
den 7. februar 2021 00:17.
Sist redigert den 7. februar 2021 11:09.
Ingen
Logg inn for å skrive en kommentar.